* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Waarom is zitten zo slecht voor je?

  zitten - Fysiomobilae

  Waarom is zitten zo slecht voor je?

  Vanuit evolutionair oogpunt is ons lichaam er niet op gebouwd om langdurig te zitten. De activiteit ‘zitten’ is biologisch gezien bedoeld om uit te rusten, na een lichamelijke activiteit zoals jagen om voedsel te verzamelen.

  Toch doen we het met z’n allen een groot deel van de dag. We gaan zittend in de auto of op de fiets naar het werk of naar de winkel. We zitten vaak vele uren achter een computer of laptop. En om de dag af te sluiten hangen we een hele avond op de bank.

  Goed dus om eens even stil te staan bij dat zitten. Door al dat zitten loop je een groter risico op het krijgen van lichamelijke klachten.  Hierbij kun je denken aan pijnlijke nek- en schouderspieren, tintelingen in armen of handen, of hoofdpijnklachten. En op de langere termijn zijn de risico’s op het ontwikkelen van diabetes , hart- en vaatziekten en depressies ook groter. Een leuk filmpje over waarom zitten zo slecht voor je is, vind je hier.

  Maar ja, hoe ga je al dat zitten tegen? Het is natuurlijk ook wel echt onderdeel van onze huidige maatschappij.  ‘In de benen!’ is het advies. Ga voor elke drie kwartier dat je zit één kwartier staan. Wandel vaker even tussendoor, stap een halte eerder uit, neem de trap in plaats va de lift. Telefoneer staand, houdt vergaderingen op twee benen. Wees creatief!

  Hulp of inspiratie nodig? Neem dan contact met ons op.

  Geen reactie's

  Geef een reactie