* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Oncologiefysiotherapie

  Wat is oncologiefysiotherapie?

  In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 100.000 mensen de diagnose kanker. Door steeds betere diagnostiek en behandeling neemt het aantal diagnoses en overlevers elk jaar toe. Deze groep patiënten ervaart vaak bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling. 

   

  De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van oncologische patiënten. Zij heeft gedurende een driejarige post-HBO en/of masteropleiding de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. De oncologiefysiotherapeut is hierdoor optimaal op de hoogte van de mogelijkheden en de beperkingen of onmogelijkheden van de fysiotherapeutische behandelingen en zij weten wanneer een patiënt in aanmerking komt voor oncologiefysiotherapie.

  De werkwijze van de oncologie fysiotherapeut

  Bij uw eerste afspraak worden de klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw gezondheid en dagelijks functioneren worden besproken, er vindt een lichamelijk onderzoek plaats waarna er in overleg met u een behandelplan wordt opgesteld.  De behandeling kan bestaan uit kracht- en conditietraining maar ook uit manuele technieken. De kanker en de gevolgen van de behandeling hebben gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. U zult op uw eigen wijze moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.

  De oncologiefysiotherapeut kan ingezet worden tijdens alle fasen van kanker; zowel tijdens de curatieve fase (wanneer behandeling gericht is op herstel), als in de palliatieve en terminale fase.

  Voor oncologiefysiotherapie is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

   

  Klik hier voor een animatiefilmpje met uitleg over de oncologiefysiotherapeut.

  Met welke klachten kun je er terecht?

  Oncologiepatiënten kunnen last hebben van fysieke klachten, zoals vermoeidheid, verminderde conditie en verminderde spierkracht. Ook kunnen er lokale problemen ontstaan, zoals stug littekenweefsel, bewegingsbeperkingen, vochtophoping (oedeem) en pijn.

  Samenwerking

  Wij zijn onderdeel van een multidisciplinair netwerk voor oncologie patiënten in Assendorp/ Zwolle Zuid. Dit netwerk bestaat naast onze fysiotherapeuten uit een psycholoog, een diëtist en een ergotherapeut. Indien wenselijk vindt er onderling overleg plaats en wordt er naar elkaar verwezen. Ook is er een goede samenwerking met huisartsenpraktijken, het sociaal wijkteam en de thuiszorg. Ook binnen onze praktijk is er een goede onderlinge samenwerking, zo kunt u bij specifieke problemen ook gezien worden door bv. een oedeem fysiotherapeut,  manueel therapeut, een psychosomatisch fysiotherapeut of door onze bekkenfysiotherapeut. Deze samenwerking maakt het mogelijk om ook in de eerste lijn kwalitatief hoogwaardige multidisciplinaire oncologische zorg te bieden.

  Onze oncologie fysiotherapeut

  Charlotte Klijnstra

  Onze therapeuten die een specialisatie hebben in oncologie

  Wim Nieuwenhuis

  Daphne Hendriks

  AFSPRAAK MAKEN?

  Wilt u een afspraak maken met een van onze oncologiefysiotherapeuten? Neem dan gerust eens contact met ons op.