* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  COPD/ hart-vaatziekten

  Wat is COPD

  COPD is een longziekte waarbij uw longen beschadigd zijn. De afkorting staat voor ChronicObstructivePulmonaryDisease (Chronische Obstructieve Longziekte). Door de beschadiging van de longen kunt u moeilijker ademhalen. Hierdoor heeft u meer moeite met activiteiten die energie kosten, soms al bij dagelijkse activiteiten als traplopen of aankleden.

  Fysiotherapie bij COPD

  De moeizame ademhaling kan voor flinke beperkingen zorgen in het leven van patiënten met COPD. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren of behouden van de conditie, kracht, lenigheid en het uithoudingsvermogen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat het lichaam aan kan (de belastbaarheid). Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het geven van inzicht in wat het lichaam aan kan, hoe u uw grenzen kunt herkennen en hoe u daarmee om kunt gaan.

  De fysiotherapie kan bestaan uit advies en oefeningen voor thuis en in de oefenzaal in COPD groepen.

  Vergoeding

  COPD wordt ingedeeld in verschillende classificaties, de zogenoemde GOLD-classificatie. Vanaf GOLD classificatie 2 of hoger komt fysiotherapie in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket. Hiervoor heeft u een verwijsbrief nodig van uw arts. Vraag uw zorgverzekeraar naar meer informatie met betrekking tot deze vergoeding en de voorwaarden hiervan.