* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Knie

  Veel voorkomende klachten in de regio knie

  Artrose

  Bij gewrichtsartrose gaat de kwaliteit van het kraakbeenlaagje achteruit. Dit kan zorgen voor pijnklachten en stijfheid.

   

  Myofasciale pijn

  Dit is een wijdverspreide pijn welke ontstaat ten gevolge van triggerpoints (spierknopen). Vaak komt dit voor in combinatie met een van de andere beschreven klachten.

  Knieband letsel

  Kniebanden die het meest regelmatig zijn aangedaan zijn de voorste kruisband-, de binnenband- en de buitenband. Vaak gebeurd dit ten gevolge van een misstap, verdraaiing of ongeval. Voor de binnen- en buitenband geldt dat ze ook voor klachten kunnen zorgen ten gevolge van een structurele overbelasting.

   

  Meniscus letsel

  In het kniegewricht bevindt zich een binnen- en een buitenmeniscus. Dit is een stug, rubberachtig weefsel wat het gewricht stevigheid geeft en zorgt voor schokdemping. De meniscus kan beschadigen of scheurtjes vertonen ten gevolge van een misstap, verdraaiing of ongeval. Ook kan een structurele overbelasting of een verslechterde kwaliteit en/of slijtage van de meniscus voor klachten zorgen.

   

  Patellofemoraal pijnsyndroom

  Deze klacht is vernoemd naar het gewricht die problemen geeft: het gewricht tussen de knieschijf (patella) en het bovenbeen (femur). De klacht kan naast pijnklachten soms ook zwelling en/of stijfheid geven. De klachten verergeren vaak bij traplopen, fietsen met tegenwind en lang achtereen zitten met een gebogen knie.

   

  Jumpers knee

  Dit is een overbelastingsblessure die veel voorkomt bij sporten als volleybal en basketbal. Om deze reden wordt het een jumpers knee (springers knie) genoemd. De klachten worden veroorzaakt door de kniepees die zich direct onder knieschijf bevindt. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn met de pees. De pees kan beschadigd zijn, geïrriteerd zijn, een verminderde kwaliteit van weefsel tonen en/of verkalkingen bevatten. De echografie is een door ons veelgebruikt middel om meer duidelijkheid te krijgen over wat er aan de hand is met de pees.

   

  Runners knee

  Dit is een overbelastingsblessure die veel voorkomt bij hardlopers, daarom wordt het de runners knee genoemd (lopersknie). De klachten worden veroorzaakt door een irritatie aan de buitenzijde van de knie. Dit kan een doffe tot scherpe pijn tot gevolg hebben. Voor het achterhalen van de oorzaak van de klachten zal er gekeken moeten worden naar factoren als schoeisel, looppatroon en trainingsopbouw. Ook zal de de hele keten van lage rug- tot enkel onderzocht worden op bewegingspatronen, stijfheid en/of spierspanning.

   

  Kettingreactie tussen lage rug-, heup-, en kniegewrichten

  In veel gevallen bestaat er een link tussen de lage rug-, heup- en knieklachten. Stijfheid in de gewrichten van de lage rug in combinatie met spierspanning kunnen de positie en de bewegingsvrijheid van de heup doen veranderen, wat op zijn beurt de positie en bewegingspatronen van het kniegewricht kan doen veranderen. Dit kan op lange termijn verschillende soorten knieklachten veroorzaken.

   

  Herstel na een knieoperatie

  In sommige gevallen is een operatie in de knieregio noodzakelijk. Wanneer uw arts fysiotherapie adviseert na de operatie, kunnen wij u helpen bij het herstel van deze operatie.

  Intake

  Tijdens de intake onderzoekt de therapeut wat de oorzaak van uw klachten is en hoe dit verholpen zou kunnen worden. Daarnaast wordt bekeken hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkeren.

   

  Mogelijke therapieën