* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Nekpijn

  Nekpijn

  Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste categorie van klachten van het bewegingsapparaat. De meeste mensen (circa 70%) ervaren tijdens hun leven een vorm van nekpijn.De nek bestaat uit botten (cervicale wervels), spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten. Symptomen die bij nekpijn kunnen horen zijn: een stijve nek, hoofdpijn die vanuit de nek omhoog trekt, pijnklachten in de schouder/s, arm/en, vinger/s. Nekklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Een verkeerde werk-en slaaphouding en stress kunnen veroorzakers zijn van nekpijn. Maar ook andere aandoeningen zoals artritis, artrose of een hernia kunnen nekpijn veroorzaken.  

  Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?
  Bij nekklachten kun je een fysiotherapeut zien als je persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kan je fysiotherapeut je helpen om snel van je klachten af te komen en ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last krijgt van je nek.  

  Wat kun je zelf doen als je nekpijn hebt?
  Let goed op uw houding! Uw werkhouding heeft veel invloed op de nek. Zie hierover ook onze blog over een goede zithouding.  

  De volgende oefeningen kunnen verlichting geven:
  1) Draai het hoofd zo ver mogelijk naar rechts, kom terug naar het midden en daarna naar links.

  2) Laat uw hoofd langzaam opzij zakken, het rechter oor gaat naar de rechter schouder, kom terug naar het midden en dan het linker oor naar de linker schouder.

  3) Beweeg beide schouders langzaam in een cirkel, start naar voren, omhoog, achter en naar beneden. Daarna de andere kant op.

  Geen reactie's

  Geef een reactie