* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Bewegen tijdens en na kanker

  Bewegen tijdens en na kanker

  Op 16 oktober zijn er in Amerika door een team van experts op het gebied van kanker en bewegen nieuwe aanbevelingen gepubliceerd om beweeginterventies systematisch aan te gaan bieden aan patiënten met kanker. Deze standaard beschrijft wetenschappelijk bewezen manieren waarop zorgverleners een actieve leefstijl en fitheid van mensen na de diagnose kanker kunnen bevorderen. Ook wordt de wetenschappelijke onderbouwing gegeven van de voordelen van lichaamsbeweging voor preventie, behandeling, herstel en betere overlevingskansen.

  Enkele van deze bevindingen zijn:

  • Beweging verlaagt het risico op zeven veelvoorkomende vormen van kanker: dikke darm, borst, endometrium, nier, blaas, slokdarm en maag.
  • Door te bewegen kunnen patiënten hun overlevingskansen vergroten na de diagnose borst-, dikke darm- en prostaatkanker.
  • Lichamelijke activiteit tijdens en na de behandeling van kanker helpt vermoeidheid, angst en depressie tegen te gaan, draagt bij aan een betere fysieke gesteldheid en kwaliteit van leven en leidt niet tot een toename van lymfoedeem

  Volgens prof. dr. Anne May van het UMC Utrecht zijn de nieuwe aanbevelingen voor bewegen veel specifieker dan de informatie die tot nu toe beschikbaar was. ‘Hierdoor kunnen we patiënten gerichter laten trainen wat kan leiden tot sneller herstel. Ook weten we nu beter welke bewegingsprogramma’s we patiënten kunnen aanbieden om bijwerkingen van de behandeling, zoals vermoeidheid, te voorkomen of verminderen en te zorgen voor een snellere revalidatie.’

  In de nieuwe aanbevelingen worden artsen en verpleegkundigen opgeroepen om lichaamsbeweging structureel te bespreken met patiënten en hen indien nodig te verwijzen. Patiënten worden tijdens en na hun behandeling nu helaas nog onvoldoende doorverwezen, terwijl er wel beweegprogramma’s voorhanden zijn.

  Ook bij FysioMobilae bieden wij beweeginterventies aan voor oncologiepatiënten zowel individueel als in groepsverband. Meer informatie hierover kunt u hier vinden.
  Geen reactie's

  Geef een reactie