* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Mindfulness

  Mindfulness

  Mindfulness is een vorm van therapie uit de derde generatie gedragstherapie. Het is een vorm van meditatie die zijn oorsprong vindt in boeddhisme. Mindfulness heeft in essentie echter niets met religie te maken; het is een manier van aandacht geven. 

  Het heeft ook niets te maken met geloof; integendeel, een open en kritische houding wordt aangemoedigd, waarin je het nieuwe moment en het leven dat steeds verandert een kans geeft. 

  Een open en kritische houding is een wetenschappelijke houding waardoor je een creatieve verbintenis met het leven aangaat, elke dag weer, helemaal nieuw en verrassend. 

   

  De afgelopen 20 jaar is de interesse in mindfulness explosief toegenomen en dat heeft zijn redenen. Mindfulness beantwoordt blijkbaar aan een sterk toenemende behoefte om op een andere manier in het leven te staan en om te gaan met wat er op ons afkomt, een manier die bevredigender en bevrijdener is dan onze gewone manier van zijn.

   

  Anders dan de tweede generatie gedragstherapie, zoals cognitieve therapie, richt de derde generatie gedragstherapie, zoals mindfulness, zich meer op het veranderen van de context en de functie van negatieve interne gewaarwordingen in plaats van op het inhoudelijk veranderen van deze ervaringen zelf. Dus in plaats van het veranderen van ongewenste gedachten en gevoelens leert men er zich op een andere manier mee te verhouden.

   

  Door herhaalde oefeningen in zelfobservatie kunnen we ons gaan realiseren dat gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen slechts gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen zijn, en geen ´waarheden´. Zo kan mindfulness ons leren om storende gedachten, emoties en gewaarwordingen te laten komen en gaan, zonder de noodzaak ze te moeten onderdrukken, ertegen te vechten of ervan weg te lopen.

   

  Met mindfulness kunnen we in het leven staan, hier en nu, zonder continu bezig te blijven met het verleden en zonder continu zorgen te blijven maken over de toekomst.

   

  Fysiomobilae biedt een mindfulness training aan in kleine groepen. Ook een individueel traject voor het trainen van mindfulness is mogelijk.  In november gaan er nieuwe trainingen van start in Zwolle Zuid en in de Fenix. 

  Nieuwsgierig geworden?

  Lees meer op: https://www.fysiomobilae.nl/mind-full-or-mindful/