* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

   

  Fysiotherapie en de wetenschap

  Waarom wetenschap in de Fysiotherapie?

  Het gebruik van wetenschappelijke informatie in de fysiotherapie is relatief nieuw. Fysiotherapeuten waren 30 jaar geleden niet wetenschappelijk opgeleid en hadden moeite om therapieën en testen op een wetenschappelijke manier te interpreteren. 

   

  Vanuit de zorgverzekeraars, de ingevoerde marktwerking en andere beroepsgroepen in de reguliere gezondheidszorg komen steeds meer vragen over de effectiviteit van (fysiotherapeutische) testen en behandelingen en hoe effectief die dan precies zijn. En als ze effectief zijn, zijn ze dan ook beter dan andere behandelingen? 

  Hierdoor zijn fysiotherapeuten zich meer gaan ontwikkelen in de wetenschap en de toepassing hiervan tijdens behandelingen. Zodat ze zelf antwoord kunnen vinden op vragen zoals: welke therapie het beste werkt en hoe goed een behandeling werkt, maar ook waarom behandelingen werken. 

   

  Het vak fysiotherapie bestaat uit verschillende onderdelen, zoals anatomie, fysiologie maar ook psychologische factoren die van invloed kunnen zijn op het stellen van diagnoses en het kiezen van gerichte behandelingen. Daarom zijn fysiotherapeuten zich gaan specialiseren, bijvoorbeeld in kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie of fysiotherapie bij ouderen. 

  Daarnaast zijn er ook steeds meer wetenschappelijke opleidingen voor fysiotherapeuten die gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten beter aangeven hoe effectief een test of een therapie is bij een patiënt en kan de beste zorg voor een patiënt worden geboden die zo wetenschappelijk verantwoord mogelijk is. 

   

  Wetenschap in de praktijk

   

  Bij Fysiomobilae proberen we zo veel mogelijk op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen. We steunen het doen van wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van de fysiotherapie. 

  Er wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan in onze praktijk. Het onderzoek binnen Fysiomobilae richt zich momenteel met name op rugklachten en pijn. Wanneer u onder behandeling bent in de praktijk kunt u worden gevraagd om deel te nemen aan een onderzoek. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het onderwerp en de manier van onderzoeken. 

   

  U kunt bijvoorbeeld gevraagd worden om een aantal vragenlijsten in te vullen of wat oefeningen te doen. U bepaalt uiteraard zelf of u mee doet met een onderzoek. Wanneer u niet mee wilt doen zal dat absoluut niets uitmaken voor uw behandeling. Maar wanneer u wel wilt deelnemen dan is dat op vrijwillige basis en kunt u bijdragen aan het beter begrijpen en beter behandelen van uw klachten. 

  Het uiteindelijke resultaat van een onderzoek wordt wereldwijd verspreid en door collega’s (zowel fysiotherapeuten als gerelateerde beroepen) gelezen en gebruikt. 

   

  Wij kunnen u van harte aanbevelen om deel te nemen aan een onderzoek, mocht u hiervoor gevraagd worden, zodat iedereen ervan kan leren en we de zorg nog beter kunnen maken.