* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

     

    Slapeloosheid

    Slapeloosheid

    Slapen is belangrijk voor onze gezondheid. Lichaam en geest kunnen ontspannen en herstellen. Uitgeruste mensen kunnen beter presteren in sport, tijdens werk of studie en kunnen stress beter beheersen. 

    Een gezonde slaapduur verschilt per individu maar ligt gemiddeld tussen de 7 en 9 uur. Slaapkwaliteit is daarbij ook belangrijk: van 6 uur ongestoord slapen rust je meer van uit dan van 8 uur gebroken slaap.
    Iedereen heeft wel eens een slechte nacht en dat kan ook geen kwaad. Maar als je minstens 3 nachten in de week slecht slaapt en daardoor overdag minder goed functioneert, spreken we van slapeloosheid of slaapproblemen.

    Symptomen van slapeloosheid

    1. Overdag voel je je vermoeid, futloos, gestresst en prikkelbaar
    2. Duizeligheid en/of hoofdpijn overdag
    3. Buik- of darmklachten
    4. Moeite met concentreren of met dingen onthouden
    5. Moeite met inslapen, doorslapen, vaak of vroeg wakker worden

     

    10 tips bij slapeloosheid

        • Zorg voor veel licht overdag
          Zo houdt je je biologische klok scherp en stimuleer je de productie van het slaaphormoon melatonine.

     

        • Sport overdag
          Overdag flink bewegen helpt je ’s nachts aan een betere slaap. Het beste tijdstip om te sporten is ’s middags of de vroege avond, minstens een half uur. Hoewel beweging in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er ’s ochtends langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.

     

        • Dim ´s avonds alle lichten
          Als je ogen ’s avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Fel licht of tot laat voor een scherm zitten, verstoort je biologische klok. Pas het lichtniveau aan en stop ruim twee uur voor het slapengaan met computeren.

     

        • Breng jezelf in de slaapmodus
          Bij de meeste mensen zet de biologische klok rond 22.00 uur ’s avonds de slaap cyclus in gang. Help die klok een handje door dan het lichtniveau in je kamer te dimmen en zet televisie en computer op tijd uit. Doe een paar ontspanningsoefeningen en ga op een vast tijdstip in bed liggen. Lees eventueel nog even een niet al te spannend boek.

     

        • Raam open en kachel uit in je slaapkamer
          Volgens slaap wetenschappers is 18 graden Celsius de beste slaapkamertemperatuur.

     

        • Verduister je kamer goed
          Een klein beetje licht in de slaapkamer is al storend voor je slaapcyclus. Straatlantaarns, een nachtlichtje, zelfs het ledlampje van je wekker: elk lichtschijnsel, hoe klein ook, heeft niet alleen een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap, maar remt ook nog het nachtelijk herstelproces van lichaamscellen.

     

        • Geen telefoon naast je bed
          Er zijn onderzoeken die aantonen dat elektromagnetische straling de slaap zou kunnen verstoren. Vooral de straling van mobiele telefoons zouden de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden.

     

        • Doe ontspanningsoefeningen
          Ontspannen gaan slapen is lang niet altijd mogelijk in ons drukke leven. Malende gedachten kun je niet uitzetten. Oefeningen doen om te ontspannen helpt, omdat je je aandacht naar je lichaam verlegt. Je eenmaal ontspannen lijf beïnvloedt vervolgens weer je geest.

     

        • Pak die stress aan
          Chronische stress beïnvloedt negatief je slaap-waakritme, waardoor je nog slechter tegen stress kan. Raadpleeg de huisarts of vraag om advies bij onze psychosomatische fysiotherapeuten.

     

      • Sta meteen op
        Hoewel veel mensen de wekker in de snoozefunctie zetten om even door te kunnen slapen, bevordert dat het fris wakker worden niet. Je wordt er juist een beetje suffig van. Sta meteen op en ga rustig aan de gang.

     

    Bij tips of meer informatie/advies over ontspanningsoefeningen kunt u contact opnemen met Fysiomobilae. Wij werken nauw samen met zelfstandig psychosomatisch therapeut Ineke Witte  
    en onze collega Ioanna is in opleiding tot psychosomatisch therapeut.

    Geen reactie's

    Geef een reactie