* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

     

    Bekken

    Veel voorkomende klachten in de bekken regio

    Bekkenpijn

    Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn. Pijnklachten die hierbij horen zijn: pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen),  pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes, pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug) en/ of startpijn (pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel). Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren.

    Bekkenpijn kan voorkomen tijdens een zwangerschap en in de periode na de bevalling.

    Stuitklachten

    Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het staartbeen (stuitje) en geeft met name problemen bij het zitten. De pijn is vaak zo hevig, dat de kwaliteit van leven ernstig verstoord wordt. De meeste stuitklachten ontstaan door val. Dit kan onlangs gebeurd zijn, maar ook heel lang geleden.

    Daarnaast kan de oorzaak ook liggen in een moeizame of juist zeer snelle bevalling , ontstekingen van de gewrichtsbanden tussen het heiligbeen en het staartbeen of een niet goed functionerende bekkenbodem.

    Verzakkingsklachten

    Wanneer men spreekt over verzakking of prolapsklachten worden over het algemeen verzakkingen bedoeld in het gebied rondom de vagina. Deze klachten treden met name op bij vrouwen die kinderen gebaard hebben. De kans dat een vrouw prolapsklachten krijgt na een zwangerschap is 1 op 2, dus 50%. Een groot deel hiervan merkt echter niets van de verzakking en gaat gewoon pijnvrij door het leven. Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen.

    Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten. Hierbij kunt u denken aan: erfelijkheid, het van nature hebben van zwakkere spieren, intensieve belasting van het lichaam, bijv. veel tillen, overgewicht en roken, last van obstipatie en hierdoor veel moeten persen.

    Pijn bij vrijen

    Vaginisme

    Pijn bij het vrijen kan veroorzaakt worden door te veel spanning in de spieren rond de vagina, de bekkenbodemspieren of door vaginisme. Vaginisme wil zeggen dat de spieren rond de vagina, de bekkenbodemspieren, zich (vaak onbewust) spannen. Daardoor wordt de vagina dichtgedrukt en wordt het moeilijk iets in de vagina te brengen. Vrijen geeft daardoor pijnklachten.

     

    Vulvitis

    Een andere oorzaak van pijn bij het vrijen is vulvitis. Hierbij is er sprake van ontstekingsverschijnselen rond de vagina. Deze kunnen zijn ontstaan door bijvoorbeeld een schimmelinfectie maar ook door een verkeerde sekstechniek of door een te gespannen bekkenbodem.

    Incontinentieklachten

    Incontinentie bij vrouwen

    Incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Vooral zwangere vrouwen, vrouwen die net bevallen zijn van een baby en vrouwen in de overgang lopen een verhoogd risico op incontinentie. Naar schatting krijgt ongeveer één op de vier vrouwen er in hun leven mee te maken. In de meeste gevallen is sprake van problemen met de bekkenbodemspieren. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en in de overgang raken de spieren verzwakt, waardoor deze minder goed in staat zijn de druk op de blaas op te vangen. Hierdoor kan ongewild urineverlies ontstaan tijdens lichamelijke inspanningen zoals springen, rennen en hoesten( stress-incontinentie) Bij een zware bevalling kunnen de bekkenbodemspieren beschadigd raken of kan een verzakking optreden, wat eveneens de oorzaak kan zijn van urineverlies bij vrouwen.

     

    Incontinentie bij mannen

    Hoewel ook mannen last kunnen hebben van verzwakte bekkenbodemspieren leidt dit minder snel tot incontinentie dan bij vrouwen. Dit komt omdat de sluitspier van de blaas van mannen sterker is. Meestal ontstaat incontinentie bij mannen als gevolg van een vergrote prostaat. Het groeien van de prostaat is een natuurlijk proces, maar kan in sommige gevallen zorgen voor plasproblemen. Wanneer de vergrote prostaat de plasbuis dichtdrukt, wordt het steeds moeilijker om te plassen. Op den duur wordt de druk zo hoog dat dat de urine alsnog naar buiten komt. Daarnaast kunnen mannen ook na een prostaatoperatie tijdelijk last krijgen van urine-incontinentie doordat een deel van de sluitspier verwijderd wordt.

     

    Incontinentie bij ouderen

    Incontinentie wordt vaak gezien als een typisch probleem voor oudere mensen. Ondanks dat dit vooroordeel niet helemaal waar is, klopt het dat ongewild urineverlies vaker voorkomt bij mensen boven de zestig. De oorzaak van incontinentie bij ouderen kan zowel fysiek als cognitief zijn. Cognitieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer en andere vormen van dementie gaan vaak gepaard met incontinentie. Doordat de cognitieve vermogens bij oudere mensen verminderen, worden de signalen van de blaas naar de hersenen en terug minder goed verwerkt en bestaat de kans op ongewild urineverlies. Dit kan ook het geval zijn bij mensen met diabetes, een hernia of andere (aangeboren) afwijking waarbij een beschadiging aan de zenuwen of ruggenmerg optreedt.

     

    Overactieve blaas

    Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas is de baas geworden en u bent de controle grotendeels kwijt. Kenmerken van een overactieve blaas zijn het moeten haasten om het toilet op tijd te halen, het niet meer kunnen ophouden van uw plas bij aandrang, heel vaak moeten plassen (meer dan zeven keer per dag of meer dan één keer per nacht) en/of vaak een sterke aandrang voelen om te plassen. Dit kan natuurlijk heel vervelende invloed hebben voor uw dagelijkse activiteiten en de kans bestaat dat de klachten een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven.

    Ontlastingsklachten

    Obstipatie

    Kenmerkend bij obstipatie, oftewel verstopping is harde, droge poep. Vaak kost het veel moeite om te poepen en lukt het alleen door hard te persen. Ook buikpijn en een harde, opgezette buik komen vaak voor. Obstipatie wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde voeding met te weinig vezels. Ook weinig beweging, overgewicht, een onregelmatig leven en psychische factoren zoals stress kunnen een rol spelen. Verstopping kan ook het gevolg zijn van het gebruik van sommige medicijnen. Meestal is er geen lichamelijke oorzaak voor verstopping.  Als gevolg van obstipatie kunt u verder last krijgen van de volgende klachten: aambeien en kloofjes of scheurtjes, overloopdiarree, (darm)verzakking.

     

    Anale incontinentie; ongewild verlies van ontlasting of winden

    Ongewild verlies van ontlasting of winden komt meer voor dan men aanvankelijk dacht; en niet alleen op hogere leeftijd. Vrouwen hebben vaker last van ongewild ontlastingsverlies dan mannen en meestal begint het pas echt een probleem te worden na de menopauze. Als u last heeft van anale incontinentie, betekent dit dat u ontlasting of windjes niet goed kunt ophouden. Sommige mensen zijn volledig incontinent en poepen in hun broek zonder het te merken. Maar ook als u maar een klein beetje ontlasting verliest, ongewild windjes laat of wanneer u alleen remsporen in uw onderbroek heeft, is sprake van een lichte vorm van anale incontinentie.

    Intake

    Tijdens de intake onderzoekt de therapeut wat de oorzaak van uw klachten is en hoe dit verholpen zou kunnen worden.