* Velden met een sterretje moeten ingevuld worden

     

    Bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

    Wat is bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

    Bekkenpijn is een symptoom van een systeem dat uit balans is geraakt. Dit systeem bestaat uit de botten, de gewrichten, het zenuwstelsel en de spieren van het bekken- en lage rug gebied. Het bekken bestaat uit de 2 heupbeenderen en het heiligbeen. Soms doet bij bekkenpijn ook het staartbeen of stuitje mee.

    De botten vormen een ring die bijeengehouden wordt door banden en kraakbeen. Tijdens de zwangerschap zijn er sterke hormonale veranderingen, die nodig zijn om het geboortekanaal tijdens de bevalling te kunnen vergroten. Soms kan het bekken hierdoor uit balans raken en kunnen bewegingen die ooit heel vanzelfsprekend waren, zoals bewegen van zitten naar staan of iets optillen opeens heel pijnlijk en moeilijk zijn.

    Deze pijn kan beïnvloed worden door een voorkeur in bewegingspatronen. Bijvoorbeeld  bij het steunen op 1 been wanneer je voor de kassa staat te wachten. Of bepaalde bewegingspatronen bij het verzorgen van je kinderen of pasgeboren baby.

     

    Behandeling

    Gelukkig is er in de meeste gevallen een behandeling mogelijk. Daarbij kijken we naar de spierspanning rond het bekken, je houding en eventuele veranderingen van de stand van het bekken. We geven daarnaast advies in houding tijdens werken, autorijden, huishouden etc. We proberen inzichtelijk te maken waar eventuele knelpunten zitten in bijvoorbeeld een te hoge belasting en kijken we samen hoe je het beste je prioriteiten kunt stellen.

     

    Wat kan je zelf doen?

    Je kan zelf starten met een basisoefening voor het herstellen van de symmetrie en stabiliteit van het bekkengebied.

    • Ga op je rug liggen met je knieën gebogen, zet je knieën bij elkaar en je voeten plat op de vloer.
    • Spreid rustig je benen, tot je knieën zover uit elkaar liggen als kan zonder dat het al te vervelend is.

    Als de oefening te pijnlijk wordt, worden de benen weer gesloten, daarna herhaal je de oefening steeds weer tot je echt het gevoel hebt dat spreiden en sluiten van de benen makkelijker gaat

     

     

    Blijven je klachten aanhouden ondanks bovenstaande tips en adviezen, neem dan contact op voor het maken van een afspraak.