Herman Tichelaar

Herman Tichelaar

Fysio,- Psychosomatisch therapeut en Acupuncturist

In 1975 studeerde ik af als fysiotherapeut. Na een jaar in verpleeghuis Myosotis in Kampen te hebben gewerkt ging ik werken in Zwolle. In 1978 werd ik mede eigenaar van praktijk Leliestraat. We werkten toen met 4 fysiotherapeuten. Nu zijn het er 15.

In 1984 rondde ik de 4 jarige opleiding klassieke acupunctuur bij het International College of Oriental Medicine af. Zie ook de website www.acupunctuurtichelaar.nl.

In 2001 behaalde ik mijn diploma psychosomatische fysiotherapie bij het Instituut voor Psychosomatische Therapie in Amsterdam.In 2013 ben ik als eigenaar van Fysiomobilae teruggetreden.

Momenteel ben ik vooral werkzaam als acupuncturist en ontspanningstherapeut. Het zoeken naar een oplossing voor psychosomatische en/of therapieresistente klachten, o.a. ook lastig te behandelen sportblessures, ervaar ik als een uitdaging. Ik combineer vaak acupunctuur met ontspanningsoefeningen. QiGong en mindfulness ervaar ik als nieuwe bruikbare  behandelmogelijkheden en een goede aanvulling op mijn therapeutisch handelen.
“Less is more”. Acupunctuur studeer je je leven lang. Als lange termijn student heb ik een aantal acupuncturisten aan het werk gezien. Zonder uitzondering bleken de acupuncturisten die stil en met weinig naalden te werk gingen het meest effectief te zijn.

We hoeven slechts stil te zijn en een naald toe te passen als tastbare expressie van die stilte en het energiesysteem van de patiënt zal zichzelf reorganiseren rondom de naald. We hoeven alleen maar de juiste plek te vinden om dat te in gang te zetten. Simpeler kan niet en toch zijn maar weinig dingen zo moeilijk.

Ik behandel op dinsdagochtend in het therapiebad op hogeschool Windesheim. Woensdag is mijn werkdag. Op andere dagen werk ik incidenteel, ook vanuit mijn huis in het landelijke Laag Zuthem.

Behalve de maandag . . . . . . dat is opa dag!