Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie: van buik naar het lage ruggebied

Bekkenfysiotherapie richt zich op het behandelen van klachten binnen het gehele buik-, bekken- en lage ruggebied bij vrouwen en mannen. Deze klachten kunnen (mede) worden veroorzaakt doordat de bekkenbodemspieren niet goed functioneren. Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie.

Stabiliteit van de bekken

De bekkenbodem wordt gevormd is een groep spieren die verscholen ligt onder in ons bekken, zo vormen zij letterlijk de bekkenbodem. De bekkenbodem is belangrijk voor: het dragen van de buikorganen, openen en sluiten van urinebuis en anus, het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken en de seksualiteit.

De samenwerkende spieren rondom het bekken kunnen bewust en actief worden ingezet. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, voelen de functie niet en hebben er geen bewuste controle over.

Wanneer kunt u klachten krijgen?

Door een niet goed functionerende bekkenbodem kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen optreden:

  • Na een bevalling
  • In de overgang
  • Na meerdere blaasontstekingen
  • Na een buik- of prostaatoperatie

Bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd klachten ontstaan door verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren, soms veroorzaakt door een niet-optimale zindelijkheidstraining. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of een zware mentale belasting. Ook komt het voor dat de oorzaak onbekend is.

Bekkenfysiotherapie bij FysioMobilae

Klachten in de bekkenregio kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijkse functioneren. De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de vagina liggen dicht  tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor.  Men kan het gevoel hebben dat er weinig aan de klachten gedaan kan worden.

Toch zijn er verschillende goede behandelingen mogelijk voor deze klachten. De bekkenfysiotherapeut heeft daarvoor de erkende opleiding bekkenfysiotherapie gevolgd. De bekkenfysiotherapeut in onze praktijk is Nicole Overmars.